De ultieme kooksensatie!

De Kamado grill is te gebruiken als traditionele BBQ, maar u kunt de Kamado ook gebruiken om uw gerechten langzaam te garen, op hoge temperaturen te grillen, pizza’s te maken of uw gerechten te roken, stoven, bakken of braden.

De Kamado is gemaakt van keramiek. Keramiek heeft de positieve eigenschap dat het temperaturen goed kan geleiden en behouden. Door 2 ventilatieschachten toe te voegen kan de luchtstroom en daarmee de temperatuur erg goed geregeld worden. Zo kunt u 10 uur lang op 90°C  uw gerechten langzaam bereiden of roken, maar de Kamado is ook binnen 15 minuten op te stoken naar 350-400°C  en daardoor te gebruiken als steenoven. Het type houtskool of rookhout bepaald welke smaak u aan uw gerechten mee wilt geven. En wist u al dat de Kamado zelfreinigend is?

DUURZAAM

Keramiek kan extreme hittes verwerken, daarnaast werkt het isolerend, waardoor het temperaturen goed kan vasthouden, en is het slijtvast.

GEZOND

De Kamado houdt het vocht vast, waardoor uw bereidingen altijd sappig en vitamines beter behouden blijven.

MILIEUVRIENDELIJK

Er ontstaat weinig rook, er worden weinig afvalstoffen gegenereerd en u kunt met één keer houtskool wel 10 uur lang van uw Kamado genieten.

Geschiedenis:

Eeuwenoude traditie in een hedendaags design!

Ovens van steen of klei worden reeds duizenden jaren gebruikt door mensen om eten in te koken. Kookpotten worden gevonden in elk deel van de wereld en een aantal gedane vondsten dateren van 1000 tot 2000 jaar voor christus. Er wordt aangenomen dat deze cirkelvormige ovens de oorsprong zijn van de moderne Kamado, de klei is hierin vervangen door keramische materialen en gemoderniseerd met een demper en deur om de warmte beter te kunnen reguleren.

De Kamado komt voort uit de Japanse mushikamado, een toestel dat ontworpen is om rijst te stomen en gebruikt door Japanse families voor ceremoniële gelegenheden. De mushikamado was een ronde aarden pot met een afneembaar koepelvormige kleien deksel en is doorgaans te vinden in het zuiden van Japan.

Technologie

Moderne Kamado’s worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder hoogwaardige keramiek dat bestand is tegen grote hittes en vuur en daarnaast slijtvast is. Keramiek heeft de positieve eigenschap dat het een isolerende werking heeft en daarmee warmte erg goed vasthoud. De buitenkant wordt afgewerkt met een hoogglans van keramisch glazuur. Het gebruik van moderne keramiek en vuurvaste materialen zorgt ervoor dat de Kamado zelden kraakt.

De luchtstroom (en dus temperatuur) kan nauwkeurig geregeld worden door het ventilatiesysteem. Kamado’s worden veelal als houtskool gestookte ovens gebruikt, maar bieden ook de mogelijkheid om rookhout toe te voegen.

Naast de buitenste keramische schaal is een keramieken schaal in de pot geplaatst waardoor meerdere lagen van werkend isolatiemateriaal de mogelijkheid bieden om in een lage luchtstroom te kunnen koken. Aan de onderzijde van de Kamado bevindt zich een regelbare opening om de lucht bij het houtskool te regelen, met de regelbare opening in de top van de koepel kan lucht de oven verlaten. Een of meer roosters worden opgehangen boven het vuur om het kookoppervlak te creëren. In de deksel van de Kamado is een thermometer geplaatst om de kooktemperatuur altijd nauwkeurig in de gaten te kunnen houden.

Brandstof

Kamado grills worden over het algemeen gevoed door houtskool. Een van de voordelen van de keramische constructie is dat er geen smaak verontreiniging (metaalachtige smaak) aan het bereide voedsel komt. Houtskool van de Black Wattle of Quebracho is de beste keuze om met de moderne Kamado te koken. Niet alleen geeft deze brok-houtskool weinig as, alternatieve houtskool bevatten veel additieven die de smaak van het voedsel kunnen beïnvloeden. Op onze Smoke and Wood pagina kunt u een aantal hoog gewaardeerde houtskool varianten en rookhout vinden en direct bestellen.

Gebruik

De Kamado is zeer veelzijdig. Niet alleen kunnen ze worden gebruikt voor grillen en roken, maar zo kan er ook pizza op worden gemaakt op een bijpassende pizza steen of brood mee gebakken worden. Dit is mogelijk vanwege de uitstekende warmte-eigenschappen van het keramische omhulsel, waardoor de Kamado temperaturen tot 400 graden Celsius kan bereiken. Wilt u uw bereiding juist langzaam laten garen biedt de Kamado de mogelijkheid om met één lading houtskool op een lage temperatuur wel 10 uur lang zijn werk te doen.